Sângele uman este roșu datorită proteinei hemoglobină, care conține un compus de culoare roșie numit hem, care este crucial pentru transportul oxigenului prin fluxul sanguin.
Hemul conține un atom de fier care se leagă de oxigen. Această moleculă este cea care transportă oxigenul din plămâni către alte părți ale corpului.
Substanțele chimice apar în anumite culori pentru ochii noștri în funcție de lungimile de undă ale luminii pe care le reflectă. Hemoglobina legată de oxigen absoarbe lumina albastru-verde, ceea ce înseamnă că reflectă lumina roșu-portocaliu în ochii noștri, apărând roșie.
Acesta este motivul pentru care sângele devine roșu vișiniu strălucitor atunci când oxigenul se leagă de fierul său. Fără oxigen legat, sângele are o culoare roșie mai închisă.
Uneori, sângele poate părea albastru prin pielea noastră. Poate ați auzit că sângele este albastru în venele noastre pentru că, atunci când se îndreaptă înapoi spre plămâni, îi lipsește oxigenul. Dar acest lucru este greșit. Sângele uman nu este niciodată albastru. Culoarea albăstruie a venelor este doar o iluzie optică.
Lumina albastră nu pătrunde la fel de mult în țesuturi ca lumina roșie. Dacă vasul de sânge este suficient de adânc, ochii umani văd mai multă lumină reflectată albastră decât roșie, datorită absorbției parțiale a lungimilor de undă roșii de către sânge.
Dar sângele albastru există și în alte părți ale lumii animale. Este comun la animale al căror sânge se bazează pe o substanță chimică numită hemocianină, care conține un atom de cupru, pentru a transporta oxigenul, scrie The Conversation.
Sângele verde, limpede și chiar purpuriu este întâlnit și la alte animale. Fiecare dintre aceste tipuri diferite de sânge folosește o moleculă diferită pentru a transporta oxigenul în locul hemoglobinei pe care o folosim noi.
În ciuda excepțiilor, majoritatea sângelui de la animale este roșu. Dar asta nu înseamnă că este exact același cu cel care ne curge prin vene. Există multe variații ale hemoglobinei prezente la diferite specii, ceea ce le permite oamenilor de știință să distingă probele de sânge de la diverse animale.
În timp, sângele vărsat care începe să fie roșu devine din ce în ce mai întunecat pe măsură ce se usucă și hemoglobina sa se descompune într-un compus numit methemoglobină.
Pe măsură ce trece timpul, sângele uscat continuă să se schimbe, devenind și mai întunecat datorită unui alt compus numit hemicrom. Această schimbare chimică și de culoare continuă permite oamenilor de știință din criminalistică să determine momentul în care o picătură de sânge a fost lăsată la locul unei crime.
Complicațiile unei sarcini ar putea fi depistate printr-un simplu test de sânge
Un test de sânge va putea detecta mai repede boala Alzheimer
Cum afectează o dietă nesănătoasă vasele de sânge?
Testul de sânge cu Inteligență Artificială poate detecta cancerul hepatic